Hoppa till sidans innehåll

Klubbinformation till föräldrar


 

Klubbinformation till föräldrar

Denna information riktar sig till alla föräldrar i TK SAAB:s Tennisklubb. Syftet är att informera föräldrar som kanske inte har någon bakgrund inom tennisen eller som är nya som tennisföräldrar, om klubben och verksamheten i stort.

Att vara förälder i en individuell idrott skiljer sig säkerligen i många avseenden från vad som gäller inom lagsporter. Inom tennisen är ett starkt föräldraengagemang nödvändigt, inte minst när barnet förhoppningsvis efterhand tar steget att börja tävlingsspel.

Om TK SAAB

Den förste svensk som i tävlingssyfte kom att beträda Wimbledons centrecourt – tennisens Mecka – var Marcus Wallenberg. Denne man kom att betyda oerhört mycket för tennissportens utveckling i vårt land. Han medverkade också i Sveriges premiärlag i Davis Cup år 1925.

Marcus Wallenbergs gärning i SAAB bidrog också till att tennisen tidigt slog rot. Redan 1942, då företaget Saab firade sin 5-årsdag iordningställdes två grusbanor i Tannefors för företagets anställda och deras familjer.

SAAB- tennisen har sedan utvecklats med fler medlemmar och banor, och idag har vi två chefstränare Roger Stenquist och Christer Odervall vilka ger medlemmarna chans till mer professionell träningshjälp som tillsammans med fystränaren Fanck Lafuma, kan formar nästa generations tennistalanger.

Träningsanläggningen

Vi vill att vår träningsanläggning skall vara som ett andra hem för alla medlemmar och i synnerhet för våra ungdomar. För våra juniorer är det viktigt att komma ihåg att TK SAAB också är tävlings- och motionsspelarnas samt andra idrottsutövares hemvist. Alla skall trivas och få plats.

Nu har vi skapat en riktig idyll, 4 fina grusbanor under utomhussäsongen, tennishall med 3 härliga innebanor med nytt underlag Plexipave California Court 6 mm som invigs fredagen den 26:e augusti 2016.  Omklädningsrum för både damer och herrar med bastu. Kök/klubbrum för möjlighet till fika, läxläsning, koppla av, se på TV och umgås.  Vi hjälps alla åt att hålla snyggt. Använd mer än gärna alla de möjligheter som finns men håll ordning och återställ rummet som det var när ni kom.

Kursutbud

Klubben erbjuder ett brett kursutbud för alla medlemmar och åldrar. Barn 5-7 år Minitennis. Barn 7-9 år Miditennis, barn 9-12 år Maxitennis. Ungdomar 13 år och uppåt Tennisskola. Tävlingsjuniorer från ca: 11 år. Vuxentennis, Rullstolstennis, Motionsspel,  Fysträning, Intensivkurser, Läger mm. Detaljinformation om varje kurs hittar ni på annan plats på hemsidan.

Spel på egen hand

Att spela på egen hand blir så småningom ett viktigt inslag i den fortsatta tennisutbildningen. Träna tennis på egen hand med hela familjen. Vi uppmanar därför alla familjer med barn i klubbens kursverksamhet att läsa familjemedlemskap. På så sätt kan ni ta med era barn och boka inomhus banorna eller utomhusbanorna.

Ideella insatser

I klubben har vi en klar linje i tränarfrågan; våra tränare skall ha hög kompetens. Huvuddelen av juniorverksamheten leds av två heltidsanställda chefstränare, som kompletteras med ett antal väl kvalificerade timtränare. Vi strävar efter att hålla så låga avgifter som möjligt och behöver föräldrarnas hjälp att klara denna uppgift. Ideella insatser av olika slag, som t ex hjälp i cafeterian vid klubbevenemang, iordningställande av utebanorna inför utomhussäsongen, vara delaktig i de olika kommittéerna som klubben har och att knyta sponsorintresse om man har naturliga kontakter in i företag, mm. Kontakta ordförande Malin Wändel Persson på This is a mailto link eller mobil 070-3744490 för era eventuella hjälpinsatser, eller övriga tankar och idéer.

Att börja tävla i tennis – hur gör jag?

Jag vill börja tävlingsspel i tennis, hur gör jag? Första steget i tävlandet är de enkla och opretentiösa tävlingar som vi anordnar på hemmaplan, klubbmästerskap mm. Här får du under enkla former prova på tävlingsmomentet. Anmälningslistor och mer information finner ni på anslagstavlan i korridoren och på vår hemsida, www.tksaab.se .                                                                                                                       Seriespel är ett annat sätt att tävlingsspel på, denna spelform är något som vi rekommenderar starkt. Dels känslan att få spela i ett lag, och kunna stötta varandra, dels spelformen, som är enkel. Dvs. varje lagmatch är 2 singlar och 1 dubbel. I denna spelform kan du dessutom få stöd och råd i sidbytena av lagledaren för laget.                                                                                                            Klassindelningar, FS10 eller PS10 betyder Flicksingel 10 resp. Pojksingel 10, och att du får vara med upp till 10 års ålder. Man räknar det året då man fyller 10 år och spelar i den klassen hela året ut även om du fyller år tidigt på året. Du får givetvis vara yngre. 10- årsklasserna brukar vara de lägsta åldersklasserna.

Alla vill naturligtvis inte, men för många lockar tävlingsmomentet i tennisen. Till skillnad från många andra idrotter krävs det en ganska lång ”startsträcka” i tennis innan man är klar för tävlingsspel. Våra tränare har bl. a till uppgift att vara uppmärksamma på att, då det kan vara dags, uppmuntra ert barn att pröva på att tävla, inledningsvis på hemmaplan.                                                                                     Tränarna vet det mesta som rör tävlingar och svarar självklart på frågor. De har dock inte möjlighet att fullt ut styra upp tävlandet för era barn annat än på enstaka gemensamma tävlingsresor när barnen blivit lite varmare i kläderna. Därför är föräldrarnas engagemang oerhört viktigt. När väl tävlandet blivit etablerat hjälper tränarna till att göra säsongsvisa tävlingsplaneringar.

Sanktionerade tävlingar

De flesta externa tävlingar är så kallade sanktionerade tävlingar och här krävs tävlingslicens för att få delta. Tävlingslicensen är gratis till det år man fyller 13 år. Licensen är enkel att skaffa. Gå in på  www.tennis.se, klicka på fliken Tävlingar/Seriespel och därefter på ikonen Tävlingslicens. Följ instruktionerna, så blir ditt barn licensierad tävlingsspelare med rätt att delta i hundratals tävlingar landet runt. Det år ditt barn fyller 13 år kostar tävlingslicensen 250 Kroner per år (idag) under resten av juniortiden. Licensen innehåller en försäkring som täcker skador vid träning och tävling.                Ett bra tips: En del klubbar har standardlottning i alla klasser, vilket innebär att förlorar du första matchen är du utslagen ur tävlingen. Andra klubbar brukar ha poolspel i de yngre klasserna, vilket är att föredra när du är ny i ditt tävlande. Den stora fördelen med poolspel är att barnen får spela flera matcher oavsett resultat. Segraren i varje pool går sedan ofta vidare till ett slutspel. Ha som mål att i första hand försöka hitta just poolspelstävlingar. Anmälningsavgiften till varje tävling ansvarar ni själva för.

Vad krävs av dig som spelare?

Tyvärr är tennissporten en av få sporter där man märklig not ganska ofta inte har domare på tävlingarna. Därför är det viktigt att du kan räkna och har hyfsad koll på vilka regler som gäller i tennis. Tävlingsledare finns dock alltid på plats. Räkna gärna högt så håller ni lättare koll på aktuell poängställning. Det är hel OK att göra underservar, men kom ihåg, att du inte får studsa bollen innan serve. Om du av någon anledning inte kan komma till matchen så måste du ringa i god tid till tävlingsledningen så inte din motståndare får köra till tävlingen i onödan. Det fina och trygga med att börja spela. Domarhjälp brukar finnas på plats under alla IF SO Tour tävlingar.

Att vara förälder på matcher

Här följer några praktiska tips att tänka som förälder när du  följer med ditt barn på tennismatch. Hälsa gärna på motståndarens föräldrar före matchen. God föräldrakontakt är värdefullt på många sätt i barnens fortsatta tävlande. Det är olämpligt att applådera om motståndaren missar, liksom att applådera under pågående spel. Heja gärna på ditt barn men tänk i så fall på att applådera också när motståndaren spelar bra.

Det är absolut förbjudet att ge råd under spel. Tillrop som ”bra”, ”kom igen” är tillåtna, men inte ord eller tecken rörande hur ditt barn skall spela. Vid spel utan domare dömer spelarna själva enligt principen ” var och en dömer sin sida”. Ni kommer bli vittne till felaktiga domslut, men det är bara att gilla läget och inse att det är svårt för barnen att alltid se rätt. Medvetna feldomslut är sällsynta. Ni får absolut inte lägga er i. Barnen skal lösa problemen själva. Kommer barnen inte överens skall tävlingsledningen tillkallas. Om spelarna är oense om poängställningen, kan man dock om båda föräldrasidorna är ense, ingripa. Enligt reglerna gäller att man går tillbaka till den senaste poängställning båda spelarna är överens om. Vid spel med domare gäller naturligtvis att domaren dömer utan att vare sig föräldrar eller spelare lägger sig i domsluten.

Se positiv ut och försök sitta eller stå på samma plats hela matchen. Det skapar trygghet för ditt barn. Ditt kroppsspråk avslöjar dina känslor, och ditt barn läser dig som en öppen bok. För både barn och föräldrar är det viktigt att komma ihåg att ni är värdiga representanter för TK SAAB, när ni är ute på tävlingar. Efter match är det viktigt att inte direkt gå in på diskussion kring matchen. Tennismässigt vill vi inte att ni analyserar med barnet, utan istället tar ett resonemang med tränaren, när ni kommit hem. Om ditt barn betett sig olämpligt eller osportsligt, är det viktigt att ta upp problemet till resonemang, men som sagt först när ”känslorna lagt sig”.

Efter matchen gratulerar du motståndaren om han eller hon vunnit och önskar lycka till i den fortsatta turneringen. Har motståndaren förlorat säger du några berömmande ord. När ni lämnar en tävling, säg adjö till tävlingsledningen och strö lite beröm, om ni tycker att tävlingen har varit bra skött.

www.tennisstockholm.se finns en utmärkt PDF-fil, som handlar mer allmänt om vad det innebär att vara tennisförälder. Läs den gärna! Länk: http://www.tennisstockholm.se/Portals/0/Tennisforalder.pdf

Malin Wändel Persson                                                                                                                                         Ordförande TK SAAB         This is a mailto link  /   tfn. 070-3744490                                                                                                                                                  

 

Uppdaterad: 2016-09-14 15:34
Skribent: Dag Lison Almkvist
Epost: Adressen Gömd

logga_alone_500x172

 

Postadress:
TK SAAB - Tennis
Ensbovägen 2
58254 Linköping

Kontakt:
Tel: 013182057
E-post: This is a mailto link

Se all info